Doktora Eğitimi
Program Hakkında Genel Bilgiler
Sağlık Bilimleri Enstitüsü programına bağlı olarak Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı çatısı altında doktora eğitimi yürütülmektedir. Doktora programına başvuran adaylar doktora sınavı ile alınmaktadırlar. Kadrolar değişken olup her dönem anabilim dalının ihtiyacına göre açılmaktadır. Öğretim dili Türkçedir. Eğitim süresi doktora öğrencileri için 4 yıldır. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü doktora programları, Avrupa Biyotıp ve Sağlık Bilimlerinde Doktora Organizasyonu ORPHEUS’un, “Temel Gereklilikler” ve “Kalite Gelişimi” başlıklarındaki tüm gereklilikleri yerine getirerek ORPHEUS etiketi ile akredite edilmiştir. Ana Bilim Dalımızda günlük eğitim, ders programlarına da bağlı olarak haftanın tüm günlerinde tam zamanlı olarak gerçekleştirilmektedir.
Kayıt Kabul Koşulları
Programın Amacı
Histoloji ve Embriyoloji alanındaki temel ve güncel teorik bilgilere sahip, yeni bilgi akışına ilgi gösteren, bilim alanında kullanılan tüm laboratuvar yöntemlerinde beceri, tutum ve deneyim kazanmış, bağımsız araştırma planlayıp gerçekleştirebilen, eğiticilik deneyimi kazanmış, organizasyon becerisine ve etik değerlere sahip bilim doktoru yetiştirmek.
Mezunların Mesleki Profili
Program mezunları Eğitim-öğretim alanlarında, Ar-Ge merkezlerinde, Tüp Bebek merkezlerinde, Androloji Merkezlerinde, Kök hücre ve diğer hücre-doku laboratuvarlarında çalışabilirler. Aynı veya benzer alanlarda yurt içinde veya yurt dışında yüksek öğrenim kurumlarına akademik pozisyonlar için, kamu kuruluşlarındaki araştırma merkezlerinde uzman pozisyonları için başvurabilirler. Sağlık Bakanlığı'na Üremeye Yardımcı Tedavi (ÜYTE) eğitimi için başvurabilirler.
Öğretim Programının Yapısı
Program kapsamındaki derslerin % 75ini zorunlu dersler, %25ini doktora öğrencisinin ilgi alanına yönelik olarak sorumlu öğretim üyesinin önerisi doğrultusunda belirleyeceği bölüm dışı (Sağlık Bilimleri ya da diğer enstitülerin derslerinden) ve bölüm içi seçmeli dersler oluşturur. Programdan mezun olabilmek için 8 yarıyılda; her yarıyılda 30 AKTS kredisi olmak üzere toplam 240 AKTS alınmalıdır. Doktora yeterlilik sınavına girebilmek için ilk dört yarıyılda 120 AKTS karşılığı ders almak zorunludur. İlk 4 dönemde alınacak olan 120 AKTS nin en az %25i bölüm içi seçmeli ve bölüm dışı seçmeli derslerden olmalıdır. Alınan tüm derslerden başarılı olunması şarttır. 4. Sömestr de sadece yeterlik sınavına hazırlık dersi alınacaktır. Yeterlilik sınavında başarılı sayılabilmek için teorik ve pratik sınav ortalamasının en az 70 olması gerekmektedir. Yeterlik sınavından başarılı olan öğrenciler son 4 sömestr de tezlerini danışman öğretim üyeleri gözetiminde tamamlayacaklardır. Mezun olabilmek için doktora tezi hazırlanması gerekmektedir.
Tüm akademik yıl boyunca önceden saptanmış bir program dahilinda her hafta 1-2 saat uzunluğunda seminer ve makale saati yapılmaktadır.
Tıpta Uzmanlık Eğitimi
Program Hakkında Genel Bilgiler
Histoloji ve Embriyoloji Tıpta Uzmanlık Eğitimi Programı; bir hekimin klinik çalışmalara başlamadan önce, hastalıkların temel biyolojik mekanizmalarını, insan gelişimini ve gelişimsel bozuklukları anlayabilmek için bilmesi gereken kavramları içerir. Araştırma görevlileri bu programa Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile alınmaktadırlar. Kadrolar anabilim dalının ihtiyacına göre açılmaktadır.
Programın Amacı
Programın temel amacı, "evrensel" bilim kriterlerine göre Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalının gereksinimlerine uygun, bilgi, beceri, tutum-davranış açısından yeterli, etik ve hukuksal değerlere saygılı uzman hekim yetiştirmektir. Bu eğitimle; eleştirel değerlendirme, problem çözme, iletişim kurma, yönetim becerileri kazandırılır. Histoloji ve Embriyoloji uzmanlık eğitimi toplam üç yıl süren bir programdır.
Mezunların Mesleki Profili
Günümüzde bir histoloji ve embriyoloji uzmanı akademik kariyerde ilerleyerek, hem bir yükseköğretim kurumunda eğitim vermekte, hem de aldığı çok yönlü eğitim ile gereken donanıma sahip olarak çeşitli laboratuvar birimlerinde kliniğe destek hizmeti sunmakta ve yönetmektedir.
Öğretim Programının Yapısı
Anabilim dalımız, ulusal ve uluslararası düzeyde kalite, verimlilik, etkinlik gibi performans standartlarını karşılayarak Tıp Fakültesi İngilizce ve Türkçe lisans programları, UTEAK tarafından 2023 yılına kadar, Tıp Fakültesi İngilizce ve Türkçe Tıp Eğitimi Programları, Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD) tarafından 2023 yılına kadar akredite edilmiştir. Uzmanlık eğitimi “Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Müfredatı” ile belirlenen hedefler doğrultusunda hazırlanan asistan karnesi ile yürütülmektedir. Anabilim Dalımızda günlük eğitim, ders programlarına da bağlı olarak haftanın tüm günlerinde tam zamanlı olarak gerçekleştirilmektedir. Tüm akademik yıl boyunca önceden saptanmış bir program dahilinda her hafta 1-2 saat uzunluğunda seminer ve makale saati yapılmaktadır. Araştırma görevlileri, eğitim sürecinin ilk yarısının sonunda yeterlilik sınavına alınmaktadırlar. Uzmanlık eğitimi süresince araştırma görevlileri Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Müfredatında belirtilen yetkinlik hedeflerini içerecek şekilde Biyokimya (1 ay), Patoloji (2 ay) ve Tıbbi Biyoloji (1 ay) rotasyonları yapmakta; Hacettepe Üniversitesi Tüp Bebek Ünitesi'nde 6 ay boyunca Üremeye Yardımcı Tedavi (ÜYTE) eğitimi almaktadır.
Diğer Programlarda Eğitim
Anabilim dalımız öğretim üyeleri aynı zamanda, Fen Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı Biyomühendislik Anabilim Dalı, Nanotıp ve Nanoteknoloji Anabilim Dalı; Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı Kök Hücre Bilimleri Anabilim Dalı yüksek lisans ve doktora programları ile, yine Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı Dahili ve Cerrahi Bilimler, Oral Biyoloji lisansüstü programlarına eğitim ve öğrenci yetiştirme desteği vermektedir.
Fen Bilimleri Enstitüsü
Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri, Fen Bilimleri Ensititüsü çatısı altında Biyomühendislik, Nanoteknoloji ve Nanotıp anabilim dallarında yüksek lisans ve doktora programlarında tez danışmanı olarak görev yapmaktadır. Ayrıca ilgili enstitüye bağlı öğrenciler, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı'nın doktora programı kapsamında sunduğu dersleri özel öğrenci olarak alabilmektedir.
Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri, Sağlık Bilimleri Ensititüsü çatısı altında Histoloji ve Embriyoloji, Kök Hücre anabilim dallarında yüksek lisans ve doktora programlarında tez danışmanı olarak görev yapmaktadır. Ayrıca ilgili enstitüye bağlı öğrenciler, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı'nın doktora programı kapsamında sunduğu dersleri özel öğrenci olarak alabilmektedir.